Sağlık Bakanlığı Bölgesel HIMSS EMRAM Bilgilendirme Toplantılarının İlki İlimizde Gerçekleştirildi
17 Nisan 2019

Bakanlığımız Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından planlanan Bölgesel HIMSS EMRAM Bilgilendirme Toplantılarının birincisi, Müdürlüğümüz İstatistik ve Bilgi İşlem Birimi'nin organizasyonu ile 16.04.2019 tarihinde Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi toplantı salonunda gerçekleştirildi.

Toplantıya İlimizin yanı sıra Gaziantep, Hatay, Mersin, Niğde, Osmaniye, Kahramanmaraş, Karaman ve Kilis İllerinin Sağlık Müdürlüğü ve Kamu Hastaneleri yöneticileri katılım sağlamıştır.

HIMSS EMRAM Bilgilendirme Toplantısı, Müdürlüğümüz Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı Sayın Uzm. Dr. Emrah CEVİZ' in açılış konuşması ile  başlamış olup sırasıyla Medipol Üniversitesi Öğretim Üyesi ve HIMSS Türkiye Direktörü Sayın Yrd. Doç. Dr. İlker KÖSE, Bakanlığımız Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü Danışmanı Sayın Esra ZEHİR, Kahramanmaraş Çağlayancerit İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Uzm. Dr. Mustafa SAKALLI ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sayın Op. Dr. Mustafa GÖRÜR'ün yapmış oldukları sunumlar ile devam etmiştir.

EMRAM ile hastanelerin dijital olma seviyeleri uluslararası düzeyde derecelendirilmektedir. Bu süreçte, sağlık kuruluşunun işleyişinde bilişim teknolojilerini kullanma seviyesi denetlenerek akredite edilir. HIMSS başvuruda bulunan hastanelerin dijital süreçlerini değerlendirmek ve seviyelerini belirlemek için dünyaca kabul edilen akreditasyon ve standart modeli olan EMRAM'ı kullanmaktadır. Bu model ile hastaneler 1 ile 7 arasında seviyelendirilerek dijital sürecini altıncı ve yedinci seviyeye kadar tamamlamış hastaneler belgelendirilmektedir. HIMSS EMRAM seviyelendirmesi ile hastanelerin sürekli gelişen sağlık bilişimi teknolojilerine uluslararası standartlarda uyum sağlamasını kolaylaştırmaktadır. Bakanlığımız ve HIMSS Avrupa arasında 14 Şubat 2019 tarihinde HIMSS tarafından geliştirilen tüm modellerin ülkemizde kullanımına ilişkin 5 yıllık işbirliği mutabakatı imzalanmıştır.

Bu bağlamda EMRAM modeli ile bütün hastanelerde başlatılan dijital hastane çalışmalarının devam ettiğini belirten Yrd. Doç. Dr. İlker Köse, katılımcılara HIMSS EMRAM Seviye 6 ve Seviye 7 sürecinin işleyişi hakkında bilgi vermiştir.

Ayrıca tüm hastanelerimizin öncelikle EMRAM 6 seviyesine ve ardından EMRAM 7 seviyesine geçebilmesi için gelinen son durum ve halen yapılması gereken çalışmalar hakkında bilgi verilmiş olup EMRAM Seviye 6 olan Hastanelerden Kahramanmaraş Çağlayancerit İlçe Devlet Hastanesi Başhekimi Sayın Uzm. Dr. Mustafa SAKALLI ve Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Sayın Op. Dr. Mustafa GÖRÜR'ün bu süreçteki tecrübelerini aktardıkları sunumlarıyla toplantı sona ermiştir.