31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü
29 Mayıs 2019

Tütün kullanımı Dünya Sağlık Örgütü tarafından, dünyanın şimdiye kadar karşılaştığı en büyük halk sağlığı tehditlerinden biri olarak tanımlanmakta ve doğum öncesi dönemden başlayarak, insan yaşamının bütün evrelerinde 50’den fazlası kanser olmak üzere, ölüme kadar götüren pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.

Dünyada her yıl 11 milyon kişi bir çeşit kanser hastalığına yakalanmaktadır. Bu hastaların 7 milyon kadarı ise aynı yıl içinde hayatını kaybetmektedir. Küresel çapta bu oran her 6 ölümden 1’ine denk gelmektedir. Akciğer kanserinin %90’ı sigara nedeniyle meydana gelirken, larinks kanseri, ağız boşluğu, farinks, özofagus, mide, kolon, pankreas, böbrek, mesane, meme ve serviks kanserlerinin oluşumunda da sigaranın etkin rolü vardır. İnsanlardaki bütün kanserlerin yaklaşık olarak üçte birinden sigara sorumlu tutulmaktadır.

Dünyada her yıl, sigara içmeyen 7.300 kişi, maruz kaldığı sigara dumanı nedeniyle akciğer kanserine yakalanıp hayatlarını kaybetmektedir. Sigara kullanmanız, sadece sizin değil çevrenizdeki bireylerin de kansere yakalanmasına sebep olmaktadır. Sigara içmeyen fakat dumanına maruz kalan kişilerin akciğer kanserine yakalanma riski %20 ila 30 daha yüksektir. Kısa bir süre sigara dumanına maruz kalmak bile hücrelere zarar vererek kansere neden olabilir.

Dünya Sağlık Örgütünün açıklamalarına göre, sigarayı bırakmanın faydaları kısa dönem ve uzun dönem faydalar olarak ikiye ayrılabilir. Kısa dönemde görebileceğiniz faydalardan bahsetmek gerekirse; ilk 20 dakikada kalp atış hızınız ve kan basıncınız normale dönecektir.12 saat içerisinde kanınızdaki karbonmonoksit seviyesi normale dönecektir. 2-12 hafta içerisinde dolaşım sisteminizin ve akciğerinizin kapasitesi artacaktır. 1-9 ay içerisinde öksürüğünüz ve nefes darlığınız azalacaktır. Uzun dönem etkilerini sayacak olursak; 1 yıl içerisinde kalp krizi geçirme riskiniz bir sigara kullanıcısının yarısı seviyesine düşecektir. 5 yıl sonra felç geçirme riskiniz hiç sigara içmeyen bir kişiyle eşit olacaktır. 10 yıl sonra ise, akciğer kanserine yakalanma riskiniz bir sigara kullanıcısının yarısı seviyesine düşecek, ağız kanseri, gırtlak kanseri, serviks kanseri, pankreas kanserine yakalanma riskiniz önemli ölçüde azalacaktır. 

Sigarayı bırakmak, sigara kullanımının fiziksel, psikolojik ve davranışsal bir bağımlılık olması sebebiyle elbette ki kolay değildir. Ancak gerekli danışmanlık desteğiyle birlikte alınan farmakolojik tedavi sonucu bunun mümkün olduğunu hepimiz biliyoruz.  Sigara bırakma tedavisinde kullanılan bilimselliği kanıtlanmış ilaçlardan 2014 ve 2017 yıllarında 300.000’er kişiye yetecek kadar Bakanlığımız bütçesinden satın alınmış,  vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılmıştır. 15.01.2019 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararı’yla 300.000 kişiye yetecek kadar ilacın ve nikotin replasman tedavisinin daha sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza ücretsiz olarak dağıtılmasına karar verilmiş olup, sigara bırakma polikliniklerimizden reçetelendirilmesiyle dağıtımına yeniden başlanacaktır. 

Sevdiklerinize en güzel hediyeniz sigarasız sağlıklı bir hayattır. Sigara canavarı ile savaşta geç kalmayalım, yalnızca irade yetmeyeceği için bağımlıları da rencide etmeyelim, tedavi olanaklarını bulalım, destek olalım. Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürmeniz, Bakanlığımızın öncelikli hedefidir. Bu nedenle yeni bir başlangıç için hepinizi ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattını aramaya, ilimizde hizmet veren Sigara Bırakma Polikliniklerinden randevu almaya davet ediyoruz. Adana İl Sağlık Müdürlüğü olarak sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımıza destek çalışmalarımız devam edecek olup, bütün vatandaşlarımıza sigaradan arınmış mutlu ve sağlıklı bir yaşam dileriz.