Toplumda sağlığın korunması ve hastalıkların oluşumunun önlenmesi amacıyla, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı ile Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programı yürütülmekte, tuz ve şeker tüketiminin önerilen seviyelere düşürülmesi için çeşitli aktiviteler gerçekleştirilmektedir.
Ev dışında yemek yiyen nüfusun arttığı son yıllarda; lokanta, pastane, kebapçı, fastfood, börekçi, kafe vb. yerlerde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebilen aşırı tuz ve şeker tüketimin azaltılması, sağlıklı beslenme ve fiziksel aktivitenin her alanda desteklenmesi amacıyla, T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLKPTF), Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) arasında aşırı tuz ve şeker kullanımının azaltılmasına ilişkin 28 Şubat 2019 tarihinde protokol imzalanmıştır.
Protokol kapsamında toplum sağlığının korunması maksadıyla TLKPTF’ye bağlı işletmelerden ve TAŞPAKON üyelerinin yer aldığı işletmelerden gönüllü olanlar tarafından aşırı tuz kullanımının yıllık %4 ve aşırı şeker kullanımının %5 oranında azaltılması, İlimizde yürüteceğimiz faaliyetlere ilişkin usul, esas ve yükümlülükler hakkında bilgilendirme toplantısı 15.04.2019 tarihinde İl Sağlık Müdürlüğü Ek Hizmet Binası Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı toplantı salonunda gerçekleştirilmiştir.
Toplantıya Akdeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Münir TANAK, Türkiye Kebapçılar ve Lokantacılar Federasyonu Yönetim Kurulu üyesi Metin TAYLANCI, Adana Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Derviş GÖÇMEN ve gönüllü işletmelerin yetkilileri katılmıştır.
Toplantıda Uzm. Dyt. Mehmet Miktat DOĞAR tarafından sunum gerçekleştirilmiş ve İl Sağlık Müdürlüğümüz ile işletmeler arasında çalışmaların başlatılması ve sürdürülmesi yönünde kararlar alınmıştır.
Akdeniz Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanı Münir TANAK: "Bakanlığımızın almış olduğu bu kararı destekleyeceklerini, halkımıza sağlıklı ürünler sunma yolunda her türlü projelere açık olduklarını, menülerinde şekeri ve tuzu azaltacaklarını" belirtti.