Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında İl Afet Müdahale Planlarının uygulanabilirliğini arttırmak, kurumlarda farkındalık oluşturmak, yerel düzey hizmet grup planlarını daha etkin yürütmek ve Adana’da yaşanabilecek olası bir doğal afet sonrasında ihtiyaç duyulacak acil müdahaleye hazırlıklı olmak amacıyla yapılan İl Afet Müdahale Planı Tatbikat Uygulaması Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş’ın katılımıyla gerçekleştirildi.
Arama ve Kurtarma Birlik Müdürlüğünde düzenlenen tatbikat uygulamasına Sayın Valimiz Mahmut Demirtaş’ın yanı sıra Vali Yardımcıları Mustafa Aydın ve Murat Süzen, Seyhan Kaymakam Vekili Mustafa Yavuz, Çukurova Kaymakamı Osman Sarı, Sarıçam Kaymakamı Ali Murat Kayhan ile kamu kurum ve kuruluş temsilcileri katıldı.
Tatbikat öncesinde kamu kurum ve kuruluş temsilcileri ile bir araya gelen Sayın Valimiz Demirtaş, ülkemizin büyük bir bölümünün 1. derece deprem kuşağında yer aldığını belirterek yaşanabilecek herhangi bir afet durumunda acil müdahale ekiplerinin daima hazırlıklı olmasını sağlamak, varsa eksikleri görüp gidermek ve kurumlar arası koordinasyonu sağlamak amacıyla bir araya geldiklerini dile getirdi.
Afet öncesi çalışmalara tüm kurumların ve sivil toplum kuruluşlarının önem vermesi gerektiğini vurgulayan Sayın Valimiz Demirtaş, hizmet gruplarının ve kurumların konuyla ilgili görevlerini titizlikle yerine getirmesi hususundaki talimatlarının ardından her an afete hazır olmanın yaşanabilecek olumsuzlukları en aza indireceğini kaydetti.
Sayın Valimiz Demirtaş’ın açıklamalarının ardından yerel düzey hizmet grup başkanları ve sekretaryada görevli personel, AYDES üzerinden masabaşı tatbikat icrasını gerçekleştirdiler.
2019 yılı içerisinde beşincisi düzenlenen İl Afet Müdahale Planı Tatbikatı, daha sonra sahada devam etti. Sahadaki tatbikat; plan gereği kentimizde 5,5 şiddetinde bir deprem olduğu varsayılarak hazırlanan senaryo doğrultusunda; güvenlik ve trafik, arama ve kurtarma, barınma, defin, sağlık, haberleşme, beslenme gibi hizmet gruplarının yer aldığı toplam 26 hizmet grubunun operasyon planından sorumlu kurum ve kuruluşlarının eş güdümlü çalışmalarıyla uygulandı.
İl Sağlık Müdürlüğü’nün 112 Acil Yardım ve UMKE ekipleri ile katıldığı tatbikat uygulamasında, Afet senaryosuyla afetin olduğu ilk dakikalardan itibaren kurumların ne kadar sürede kriz merkezine intikal edeceği, gelen ihbarlara ne kadar sürede karşılık verileceği, ne kadarının değerlendirilebileceği tespit edilmeye çalışıldı.