Acil Obstetrik Bakım, gebeliğin başlangıcından doğum ve doğum sonrası ilk 42 gün içerisinde meydana gelen anne ve fetüs hayatını tehdit eden ve acil müdahale gerektiren durumlarda verilen hizmetler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Anne ölümlerinin ve sakatlıklarının azaltılması, acil obstetrik bakım hizmetlerinin güçlendirilmesi ve kalitesinin arttırılması amacıyla 2009 yılından itibaren Bakanlığımızca “Acil Obstetrik Bakım Programı” (AOB) yürütülmektedir.
Adana Divan Otelinde 12-13 Eylül 2019 tarihlerinde iki tam gün süreli Doğumhane ve Kadın-Doğum servislerinde çalışan ebe ve hemşirelere yönelik Acil Obstetrik Bakım Programı Eğitimi yapılmıştır.
Adana İl Sağlık Müdürlüğü tarafından bugüne kadar yapılan AOB eğitimlerinde 1467 Ebe/Hemşireye anne ve fetüs hayatını tehdit eden acil durumlar konusunda eğitim verilmiştir.
Eğitime Adana'dan 16, Kahramanmaraş'dan 3, Mersin'den 11, Hatay'dan 15, Kilis'den 2, Niğde'den 1,Osmaniye'den 3 olmak üzere toplam 51 ebe/hemşire katılmıştır. Kursiyerlerin sertifikaları Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlığı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı Birim sorumlusu Dr.Çiğdem ÇALIŞKAN, Uzm.Dr. Meziyet AHRAZOĞLU ve Ebe Emine ÖZDAMAR tarafından verilmiştir.
Eğitimciler: Doç.Dr.Raziye NARİN, Doç.Dr.Hakan NAZİK, Uzm.Dr.Deniz TEKİN, Uzm.Dr. Elif SUYANI, Uzm.Dr. Meziyet AHRAZOĞLU, Doç.Dr.Şule GÖKYILDIZ SÜRÜCÜ, Dr.Çiğdem ÇALIŞKAN, Dr.Burcu VURGEÇ, Ebe Emine ÖZDAMAR.
Kurs Sorumlusu: Dr.Çiğdem ÇALIŞKAN