Sağlık Bakanlığı ile Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu arasında aşırı tuz ve şeker kullanımının azaltılmasına ilişkin, 30 Ekim 2018 tarihinde imzalanan protokole binaen, “UNESCO Gastronomi Kenti” adayı olan İlimizde, gıda sektöründe aşırı tuz kullanımının % 4 ve aşırı şeker kullanımının % 5 oranında azaltılması hedefine yönelik protokole katılım sağlayıp, belirlenen hedeflere ulaşan gıda işletmeleri belgelendirildi.
Söz konusu protokolün amacı, toplum sağlığının korunması maksadıyla Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu’na bağlı işletmelerde ve Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu’na üye gönüllü işletmelerde, yıllık aşırı tuz kullanımının %4 ve aşırı şeker kullanımının %5 oranında azaltılması ile ilgili faaliyetlere ilişkin usul, esas ve yükümlülükleri belirlemektir.
Bu kapsamda Sağlık Bakanlığı Yükümlülükleri;
•Bilgilendirme, Tanıtım, Eğitim Toplantıları
•Toplumun bilgilendirilmesi, farkındalık yaratılması
•Aşırı tuz ve şeker kullanımını azaltan işletme değerlendirme kriterlerinin belirlenmesidir.
İlimizde yapılan denetimler sonucu, 18 işletme belge almaya hak kazanmıştır. İlimizde aşırı tuz ve şeker kullanımının önlenmesine yönelik faaliyetlere destek veren işletme sayısının artış göstermesi için tanıtım ve bilgilendirmelere devam edilmesi, ilerleyen zamanda belge alan işletmelerin daha da artması yönünde çalışmalarımız devam etmektedir.