3-9 Kasım 2019 Organ Bağışı Haftası Kapsamında Sağlık Çalışanlarına Organ Bağışının Önemi Konusunda Bilgilendirme Eğitimi Gerçekleştirildi
08 Kasım 2019

“Organ Bağışı” öldükten sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenizdir. Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz makinasına bağlı geçirmek zorunda olan bir kişinin normal hayatına dönmesini sağlamaktır.

Organ ve Doku Nakli Hizmetlerinin başarıyla ulaşılabilmesi için Sağlık Bakanlığı, Ulusal Organ ve Doku Nakli Koordinasyon Sistemini (UKS) kurmuştur. Ulusal Koordinasyon Sistemini yürütmek amacıyla Ulusal Koordinasyon Merkezi (UKM) ve buraya bağlı Bölge Koordinasyon Merkezleri (BKM) (Adana, Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa, Erzurum, Diyarbakır, Samsun illerinde) oluşturulmuştur. 

2007 Ekim ayında kurulan Adana Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi kendine bağlı Kayseri, Niğde, Mersin Kahramanmaraş, Hatay, Gaziantep, Osmaniye, Kilis ve Adana olmak üzere 9 ile hizmet vermektedir.
 
Dini açıdan kaygıları olan insanlar için Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulunca 06.03.1980 tarihli ve 396 sayılı kararı ile organ bağışının, insanın insana yapabileceği en büyük yardım olarak tanımlanmış ve organ naklinin caiz olduğu bildirilmiştir.
 
2238 sayılı yasaya göre (18) on sekiz yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes organlarının tamamını veya bir bölümünü bir başkasının yaşamasına yardımcı olmak amacıyla bağışlayabilir. Organ bağışında bulunmak isteyen vatandaşlarımız tüm Kamu, Özel ve Üniversite hastaneleri, İlçe Sağlık Müdürlükleri, Aile Sağlığı Merkezleri ve Sağlık Müdürlüğü’ne başvurabilirler. 
 
Bu kapsamda 7 Kasım 2019 Perşembe günü saat 10:00 'da Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Koordinatörü Dr. Nezahat BİNGÖL sağlık çalışanlarına yönelik ''Organ Bağışının Önemi'' konusunda eğitim vermiştir.

Bırakacağınız En Güzel Miras, Yapacağınız Organ Bağışıdır.