Bakanlığımız Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 26.06.2021 tarih ve E-3592 sayılı talimat yazısı ile Aralık 2015 yılında yayımlanan “Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Hazırlama Kılavuzu revize edilerek 2021 Haziran ayı itibariyle “Sürüm-2” yayımlanmıştır.
Yayımlanan yeni kılavuza müteakip, Bakanlığımız Acil Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 01.07.2021 tarih ve E-3676 sayılı talimat yazısı ile Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) Uygulama Yönetmeliği kapsamında “Standart Denetleme Formu, Standart İnceleme Formu, Fonksiyonel (Saha) Tatbikat Kontrol Listesi ve Masabaşı Tatbikat Kontrol Listesi” güncellendiği ve bu doğrultuda işlem yürütülmesi belirtilmiştir.
Bu kapsamda, 18.03.2020 tarihli ve 31072 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Hastane Afet ve Acil Durum Planları (HAP) Uygulama Yönetmeliği hükümleri gereğince, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından Müdürlüğümüz Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlığı, Sağlık Hizmetleri Başkanlığı ve Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanlıklarında HAP İnceleme/Denetleme görevi yapan personellere ve İlimizde bulunan Kamu/Üniversite/ Özel Hastaneleri HAP Biriminde görev yapan personellere Afet ve Acil Durum Planı (Hap) Bilgilendirme Toplantıları gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda yeni yayımlanan HAP Kılavuzu Sürüm-2- tanıtımı ve güncellenen formların, kontrol listelerinin kullanılması ve ilgili mevzuatlara uygun HAP’ın inceleme ve denetlenmesinin sağlanması amaçlanmıştır.
Acil Sağlık Hizmetleri Başkanı Dr. Adnan ATILGAN ve Acil Sağlık Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Reyhan MAZI toplantı açılış konuşmasında “Gerek doğa kaynaklı gerekse insan kaynaklı çok farklı afet ve acil durumların yaşandığı ülkemizde, başta deprem ve pandemi olmak üzere afet ve acil durumların neden olduğu kitlesel yaralanma ve hastalıkların artması sağlık sistemine, özellikle hastanelere yoğun ek iş yükü getirmektedir.
Sağlık hizmeti sunumunun temel bileşenlerinden olan hastaneler afet ve acil durumun boyutu ne olursa olsun, hizmetlerini kesintiye uğratmadan sürdürmek zorundadır. Bu nedenle hastanelerimizin bulundukları ortam ve koşullarda karşı karşıya oldukları afet ve acil durum tehlike ve risklerini belirleyerek, risk azaltma önlemlerini önceden almaları, yaşanabilecek olumsuz durumlara her zaman hazırlıklı olmaları ve müdahale süreçlerini etkin bir şekilde yürütülmesi gerekmektedir.
Bakanlığımız tarafından yayımlanan Hastane Afet ve Acil Durum Planları Uygulama yönetmeliği kapsamında İlimizde faaliyet gösteren tüm hastanelerin Hastane Afet ve Acil Durum Planı (HAP) hazırlayarak Hastane hizmetlerinin her durumda sürdürülebilirliğinin sağlanmasını amaçlamaktadır. 2022 yılında da Hastaneler tarafından daha etkin ve kullanılabilir HAP’ların hazırlanarak uygulanması gerektiğini” belirtmiştir.