Hastane Öncesi Engelsiz Acil Sağlık Hizmeti Sunumu İçin Acil Sağlık İşaret Dili Modülü Oluşturuldu
02 Mart 2022

Adana İl Sağlık Müdürlüğü koordinasyonunda, Acil Sağlık Hizmetleri Başkanlığı tarafından 2019 yılında; engelsiz hastane öncesi acil sağlık hizmeti sunumu hedeflenerek hayata geçirilen Konuştur Parmakları Projesi hayata geçirilmiştir. Proje kapsamında Adana ilinde hastane öncesi acil sağlık hizmetleri sunumunda aktif görev alan 18 personel İşaret Dili Tercümanı ve Eğitmeni olmaya hak kazanmıştır. 2022 yılı itibari ile projenin sürdürülebilirlik basamağına geçilmiş olup, bu kapsamda; Acil Sağlık Hizmetleri İşaret Dili Modül Eğitimi’nin birincisi gerçekleştirilmiştir. Söz konusu eğitime, Adana ilinde hastane öncesi acil sağlık hizmetleri sunumunda aktif görev alan 15 kursiyer katılmıştır. 5 günlük eğitim sürecinde kursiyerlere hastane öncesi sağlık hizmeti sunumunu kolaylaştıracak, işitme engeli olan hasta ve/veya hasta yakını ile olan iletişim engelini kaldıracak, tamamen sahaya yönelik 621 kelimenin işaret dili karşılığı aktarılmıştır. Kelimeler, hazır cümle öbekleri ve sahaya yönelik vaka senaryoları ile desteklenerek pekiştirme çalışmaları yapılmıştır. Ayrıca eğitim programı içerisinde, işitme engeli olan bireyler tarafından çekilmiş videolar ve işitme engeli olan birey ile birebir konuşma olanakları gerçekleştirilerek, karşılıklı iletişim kurma becerileri geliştirilmiştir. Eğitim sonunda yazılı ve uygulamalı senaryo değerlendirmesi yapılmış olup; değerlendirme sonucunda %80 başarı oranı kaydedilmiştir.

Engelsiz Acil Sağlık Hizmetleri için; “KONUŞTUR PARMAKLARI”

• konustur-parmaklari (10).JPG
  • konustur-parmaklari (9).JPG