Bağımlılık; bir maddenin ruhsal, fiziksel ya da sosyal sorunlara yol açmasına rağmen, alımına devam edilmesi, bırakma isteğine karşılık bırakılamaması ve maddeyi alma isteğinin durdurulamamasıdır. Bağımlılık, iyileşme ve nükslerle seyreden kronik bir beyin hastalığıdır. Günümüzde bağımlılıklara; şeker hastalığı, kalp hastalıkları, astım, şizofreni ve demans gibi ilaç tedavileri ve koruyucu önlemler ile durdurulabilen ancak tamamen iyileşmeyen hastalıklar grubunda yer verilmektedir.
10 Şubat 2022 tarihinde yapılan Bağımlılıkla Mücadele Yüksek Kurulu’nun (BMYK) kararları kapsamında bugüne kadar 81 ilde birçok faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda 2022 yılı ve sonrasında devam ettirilecek çalışmaların belirli bir program çerçevesinde planlanarak ivme kazandırılması ve faaliyetlerin yaygınlaştırılması kararı alınmıştır.
Bu kararın ilk adımı olarak tüm tarafların içerisinde yer alacağı herkesin sorun ve çözüm önerilerini dile getirebileceği "ben olsaydım" etiketi kullanılarak istişare çalıştayları yapılması planlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 15 ilçemizde 4-8 Nisan 2022 tarihleri arasında İlçe Çalıştayları yapılmıştır. Bağımlılık ile Mücadele İl Çalıştayı ise 25-26.04.2022 tarihlerinde Adana Valisi Dr. Süleyman ELBAN başkanlığında İl Sağlık Müdürlüğü sekretaryasında Sheraton Grand Adana Hotel'de düzenlenmiştir. Yapılan çalıştayda açılış oturumu dışında 4 ana çalışma grubu yer almıştır. Bu grupların ana başlıkları; uyuşturucu ile mücadele, tütün ile mücadele, alkol ile mücadele ve davranışsal bağımlılıklar ile mücadeledir. Çalıştay katılımcıları; kamu kurum ve kuruluş temsilcileri, belediye temsilcileri, öğretim üyeleri, basın mensupları, riskli bölge mahalle muhtarları, bağımlı aileleri, tedavi sürecini tamamlamış bireyler, üniversite öğrencileri ve STK temsilcileridir. Çalışma gruplarında bağımlılıkla mücadeleye yönelik genel durum ve değerlendirmelerin yapılması, yürütülen çalışmalarının il bazlı güçlü ve güçlendirilmesi gereken yönlerinin tartışılması, ilde yürütülen bilgilendirme, farkındalık, eğitim faaliyetlerindeki genel durum ve değerlendirmelerin yapılarak "Ben Olsaydım" etiketiyle fikir paylaşımı ve yeni çözümlerin ortaya çıkması hedeflenmiştir.