31 Mayıs, tütün ürünü kullanımının sağlık ve diğer zararları konusunda toplumda farkındalık oluşturmak, tütün ürünü kullananlara bırakmaları yönünde bilinç kazandırmak ve sağlıklı yaşam davranışlarını geliştirmek amacıyla Dünya Sağlık Örgütü tarafından “Dünya Tütünsüz Günü” olarak ilan edilmiştir. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de 31 Mayıs Günü “Dünya Tütünsüz Günü” olarak amaca yönelik çeşitli
etkinliklerle kutlanmaktadır. Sigara dumanı, hem ısısı hem de içinde bulunan çok sayıdaki kimyasal maddeler nedeniyle solunum yollarının koruyucu mekanizmaları üzerinde olumsuz etkiler oluşturmasıyla, solunum yollarında ve akciğerlerde çeşitli hastalıklar meydana gelmektedir. Bu hastalıklar arasında; akciğer kanseri, kronik bronşit, astım, çeşitli enfeksiyonlar hatta alerjik rahatsızlıklar yer almaktadır. Yapılan çalışmalar, sigara
içenlerde bu hastalıkların daha sık görüldüğünü ortaya koymuştur. Küresel tütün salgını, önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer almakta ve dünyada her yıl 7 milyondan fazla kişinin ölümüne sebep olmaktadır. Sigara dumanında 5300‟den fazla kimyasal madde mevcuttur. Bu kimyasal maddelerden bugüne kadar 70‟den fazlası, kanser yapıcı etkiye sahip maddeler olarak tanımlanmıştır.
Tüm bu riskler göz önünde bulundurularak tütünle mücadelede sağlanan başarı ile bağımlılıktan uzak, sağlıklı nesillerin yetişmesine büyük katkı sağlanacaktır. Bununla birlikte, kanserler gibi pek çok kronik hastalık, kalp damar hastalıkları ve bunlara bağlı sağlık ve yaşam kayıpları önlenecektir. Ayrıca bu kronik hastalıklara yönelik sağlık harcamalarının ve iş gücü kayıplarının azalması ile ülke ekonomisine de katkı sağlanacaktır. Yürütülen koruma ve önleme çalışmalarının yanı sıra tütün ürünü kullanan bireyler bırakmaları için teşvik edilmekte ve bırakmak isteyenlere ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve sigara bırakma poliklinikleri aracılığıyla destek sağlanmaktadır. İlimizde de Seyhan Devlet Hastanesi, Yüreğir Devlet Hastanesi, Dr.Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi, Şehir Hastanesi, Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi, Pınar Sağlıklı Hayat Merkezi, Selahattin Eyyübi Sağlıklı Hayat Merkezi ve Başkent Üniversitesi Adana Uygulama ve Araştırma Merkezi‟nde Sigara Bırakma Poliklinikleri sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlara hizmet vermektedir.
Toplumu bilinçlendirmek, toplum sağlığını korumak, bağımlılıklardan uzak sağlıklı nesillerin yetişmesini sağlamak temel hedeflerimizdir. “Tam Dumansız Türkiye” için tütünle mücadele çalışmaları, kararlılıkla ve güçlendirilerek devam etmektedir. Bu kapsamda Müdürlüğümüz tarafından 1 Haziran 2022 günü M1 AVM‟de stant kurularak vatandaşlarımıza ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı ve İlimizde faaliyet gösteren sigara bırakma poliklinikleri hakkında bilgilendirme yapılarak isteyen vatandaşlarımıza karbonmonoksit (CO) ölçümü yapılmış, konu ile ilgili broşürler dağıtılmıştır. Ayrıca konu ile ilgili Seyhan Devlet Hastanemizde gerçekleştirilen etkinliğe İl Sağlık Müdürümüz, Kurum Başkanları, Kamu Hastane yöneticileri, Seyhan Kaymakamlığı Çalışanları, Yeşilay Başkanı ve Sendika Başkanları ile birlikte en az bir yıl süreyle sigarayı bırakmada başarı sağlayan kişiler katılım sağlamıştır. 31 Mayıs Dünya Tütünsüz gününde siz de bir adım atabilir, sigara bağımlılığından kurtulabilirsiniz. Sigarayı bırakmak istiyor, fakat bırakamayacağınızı düşünüyorsanız bu süreçte destek alabileceğiniz birçok kurum olduğunu unutmayın. Bağımlılıkların tümü bir hastalıktır ve tedavisi mümkündür.