Bakanlığımız tarafından yürütülen Hemoglobinopati Kontrol Programı kapsamında, evlilik için başvuru yapan kişilerden kan alınarak yapılan tetkikler sonucunda kalıtsal kan hastalığı yönünden taşıyıcı/hasta tespit edilen kişilere gerekli danışmanlık hizmeti verilerek kalıtsal kan hastalığı yönünden taşıyıcı/hasta bebeklerin doğumunun engellenmesi amaçlanmaktadır.
Adana Seyhan Otelinde 27 Eylül 2022 tarihinde Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı (AKHAV) koordinatörlüğünde Göçmenlerde Hemoglobinopati Meslek Eğitim Projesi İkinci Pratik Uygulama Eğitim Programı düzenlenmiştir.
Adana İl Sağlık Müdürü Uzm.Dr.Halil NACAR açılış konuşmasını yapmış ve Prof.Dr.Duran CANATAN tarafından Akdeniz Kan Hastalıkları Vakfı' nın Proje tanıtımı yapılarak; Vakfın kuruluş amacı ve bugüne kadar yapılan Kalıtsal Kan Hastalıklarını önlemeye yönelik yapılan çalışmalar ve Talasemi ve Orak Hücre Hastalığının Tanısı, Tedavisi ve Komplikasyonları anlatılmıştır. Adana Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Dr.Ali Tanju ALTUNSU Adanada Göçmen Durumu ve Hemoglobinopati Önleme Çalışmaları konularına değinerek Çocuk Ergen Sağlığı Daire Başkanlığından Gamze KAYMAK Türkiye’de Hemoglobinopati önleme çalışmalarının neler olduğunu anlatmıştır.
Eğitime Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan yardımcısı Dr.Emine Aygül YENİ, Çocuk Ergen Sağlığı Birim sorumlusu Dr. Fadime GÜK, Göçmen Sağlığı Birim Sorumlusu Dr. Ayşe Durmuşoğlu CANKARA, Halk Sağlığı laboratuvarından Dr.İnci AKYÜZLÜER, Balcalı Hastanesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesinden Prof.Dr.İlgen ŞAŞMAZ, Şehir Eğitim Ve Araştırma Hastanesinden Uzm.Dr.Defne Ay TUNCEL ve Göçmen Sağlığı Merkezlerinden 40 hekim katılım sağlamıştır.