9 Mayıs Dünya Çölyak Günü Etkinliği
15 Mayıs 2023

Çölyak hastalığı, genetik yatkınlığı olan bireylerde buğday, arpa, çavdar gibi tahıllarda bulunan gluten proteinine maruz kalma sonucu gelişen, kronik, immün aracılı bir ince bağırsak enteropatisidir. Her yaş grubunda, her ırkta ve her iki cinste de görülebilir. Çölyak hastalığında etkin olduğu bilinen tek tedavi, glutenin ömür boyu diyetten çıkarılmasıdır.

Bu kapsamda Müdürlüğümüz koordinasyonunda Migros Aile Kulubü işbirliği ile İhsan Sabancı Kız Meslek Lisesi öğrencilerine çölyak hastalığı konusunda eğitim verilmiştir. Eğitim sonrası çölyaklılar için geliştirilen glutensiz pizza tarifi öğrencilerle birlikte yapılmıştır.

Unsuz Nohut Tabanlı Pizza Tarifi:

-Pizza tabanı için 1su bardağı haşlanmış nohut

-1 yemek kaşığı bitkisel yağ

-1 tatlı kaşığı tuz

-1 tane yumurta

Tüm malzemeleri robottan geçirip fırın tepsisine pizza tabanını ince olacak şekilde yayalım.Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede 15-20 dakika pişirelim.

Pizza Soso İçin:

-1 tatlı kaşığı salça (glutensiz)

-Kekik

-Sarımsak

-Su

Su ile salçayı açalım diğer malzemeleri de ekleyip pişen pizza hamurunun üzerine sürelim.

Pizzanın Üzeri İçin:

-Kaşar Peyniri

-Kapya Biber

-Mısır

-Zeytin

Pizzanın üzerine kaşar peyniri rendeleyip kapya biber, zeytin, mısır da eklenerek tekrar fırında 5-6 dakika daha pişirilir.

  • colyak-gunu-etkinligi-4.jpg
  • colyak-gunu-etkinligi-3.jpg
  • colyak-gunu-etkinligi-2.jpg
  • colyak-gunu-etkinligi-1.jpg
  • colyak-gunu-etkinligi.jpg